Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi Latince meso ve terapi sözcüklerinin birleşmesiyle meydana gelen orta tedavi anlamı taşıyan estetik bir operasyondur. İlk kez Fransız Dr Michel Pistor tarafından 1952 yılında uygulanan estetik amaçlı bir operasyondur. Fransa’da hâlâ on binlerce insan bu tedaviden yararlanmaktadır.
Günümüze kadar gelişerek gelen mezoterapi tedavisi son zamanlarda sıkça tercih edilen bir tedavi türüdür. Bu işlem mikro enjeksiyon yoluyla bazı vitamin, mineral, aminoasit ve enzimlerin derinin orta tabakasına enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.
Hastanın ihtiyacına göre seçilen bu bileşenler sorunlu bölgeye uygulanır. Bölgenin ihtiyaç duyduğu şekilde hazırlanan bileşenler ciltteki dokuları uyarır ve yenilenme başlar. Amaç bölgedeki hücrelerin yenilenmesini sağlamak ve daha iyi bir cilt görünümüne sahip olunmasını sağlamaktır.
Mezoterapi tedavisi kişinin ihtiyacı doğrultusunda vücudun çeşitli bölgelerine uygulanabilir. Saç derisi, karın, yüz ve bacak bunlardan başlıcalarıdır. Her bölge için ayrı mezoterapi yöntemi ve iğne tekniğine göre de yine ayrı yöntemlerde mezoterapi çeşitleri vardır.
Günümüzde oldukça talep gören mezoterapi en çok tercih edilen estetik uygulamalarından biridir. Bunun sebebi; hızlı ve güvenilir olması, fiyatının uygun olması, aynı zamanda da gözle görülür başarılı sonuçları olmasıdır. Bunlara ek olarak yan etkileri yok denecek kadar azdır. Uzun süreli tedaviler, hastanede yatış işlemleri gerektirmez. İşlemden sonra normale hayatınıza dönersiniz.
Mezoterapi Ne İşe Yarar?
Mezoterapi bölgesel zayıflama, cilt yenileme, selülit ve çatlaklar, saç dökülmesi, akne ve lekeler, bazı deri hastalıkları ve yara izleri, spor yaralanmaları ve ağrılar gibi pek çok rahatsızlığın tedavisi için kullanılabilir.
Mezoterapi işlemi enjeksiyon tekniği ile çoğunlukla estetik amaçlı uygulanan bir operasyondur. Kişiye özel seçilen bileşenlerin toplanmasıyla ilac hazırlanır. Bu operasyonda cildin orta tabakasındaki problemli bölgeye direkt uygulanan ilaçlar sayesinde büyük ölçüde verim alınır.
Küçük iğneler ile yapılıyor olması tedaviyi ağrısız bir hale getirir. Tedavide sorunlu bölgeye ihtiyacı olan maddelerin enjekte edilmesi ile cilt kendini onarır ve istenilen görünüme kavuşur.
Mezoterapinin en önemli özelliklerinden biri yaşlanma geciktirici (anti-aging) olmasıdır. Cilt altında bulunan kolajeni uyararak ciltteki sarkma ve kırışıklıkları düzeltir. Mezoterapi sonrası cilt yenilenmiş, dolgun ve ışıltılı bir görünüme kavuşur.
Mezoterapi tedavisinde kullanılan bileşenler bölgedeki hücrelerin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılar. Yaş aldıkça vücut bazı gerekli besinleri üretemez ve ciltte bozulmalar meydana gelir. Mezoterapide de amaç, ihtiyaç duyulan besinleri cilde enjekte etmektir. Tedavide kullanılan bazı bileşenler vitaminler, hyaluronik asit, mineraller, koenzimler ve aminoasitlerdir.
Vitaminler mezoterapide en çok kullanılan bileşenlerdir. A vitamini derideki sarkmalar için kullanılır, bu sarkmaları düzeltir, deri esnekliğini arttırır ve derideki incelmeyi düzeltir. B vitamini derinin ihtiyaç duyduğu besini karşılar, dokuyu düzenler. C vitamini derideki rengi düzenler, kolajen sentezini arttırır. E vitamini dokuyu zararlı maddelerden korur ve K vitamini ise kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.
Hyaluronik asit suyu emme özelliğine sahiptir. Dokuya nem sağlar ve elastik özelliğini arttırır. Gençleştirme işlemlerinde kullanılır.
Mineraller dokulardaki hücrelerin çalışmasını düzenler ve destekler. Dokuların metobalizmasını düzenler.
Koenzimler de dokuların yenilenme hızını arttırarak cildin düzelmesinde büyük rol oynar.
Son olarak aminoasitler ise dokuların gelişmesine yardım ederler. Yaşlandıkça meydana gelen doku hasarını onarır.
Mezoterapi Faydaları Nelerdir?
Kişinin vücudundaki kusurlu bölgeler hem sosyal yaşamını etkiler hem de özgüvensiz hissetmesine neden olur. Bu özgüvensizlik kişiyi depresyona kadar sürükler. Bu kusurlu bölgeler mezoterapi sayesinde normal görünümüne kavuşabilir.
Kişi beğenmediği bölgeleri için mezoterapi yaptırarak kusurlu bölgelerinden kurtulur. Mezoterapi sonrası ciltteki lekeler kaybolur, cilt sıkılık kazanır ve ciltteki mat görünüm kaybolur. Ciltteki kırışıklık oluşumu azalır. Kellik ve seyrek saç problemlerine çözüm olur.
Selülit görünümü yok olur. Bazı deri hastalıkları ve ağrılar da mezoterapi sayesinde çözüme kavuşur. Ayrıca acısız ve ağrısız bir işlem olduğu için diğer yöntemlere göre daha çok tercih edilir. Seans süreleri de oldukça kısadır, zaman kaybı yaşatmaz.
Mezoterapi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Mezoterapi yaptıran kişinin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması adına dikkat etmesi gereken hususlar vardır;
- İşlemden sonra uygulama yapılan bölgeye 12-15 saat su değmemeli ve banyo yapılmamalıdır.
- Güneş ışınlarından korunmalıdır.
- Doktor önerisi dışında krem, makyaj malzemesi gibi kozmetik ürünler kullanılmamalıdır.
- Havuz ve deniz gibi topluma açık, herkesin kullanabildiği alanlar da enfeksiyon riskini arttıracağından bu alanlar kullanılmamalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
- Mezoterapi yapılacak bölge yüz değil ise dar kıyafet giymekten kaçınılmalıdır.
- 48 saat sonraya kadar ağır eşya kaldırma, spor gibi kişiyi yoracak etkinliklerden kaçınılmalıdır.
- Alkol ve sigara tüketilmemelidir.
Mezoterapi Uygulaması Ardından Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?
İşlem yapılan bölge bir süre hassas olacağı ve enfeksiyon kapma riski taşıdığı için mezoterapi sonrası dikkat edilmesi gereken önemli bazı noktalar bulunmaktadır. 1-3 gün cildin yorulmaması gerekmektedir. İşlemden 12-15 saat sonra kadar banyo yapılmamalı, bölgeye su değdirilmemelidir.
Doğrudan güneş ışınlarından korunmalı, deniz ve havuza girilmemeli. İşlem gören cilt bir miktar hasar göreceği için cildin dinlendirilmesi gerekir. Doktor önerisi dışında kozmetik olarak makyaj malzemesi ve krem kullanılmamalıdır.
Mezoterapi uygulaması ardından bol su tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca sigara, alkol ve yüksek proteinli besinler tüketilmemelidir. Daha iyi bir tedavi süreci için doktorunuzun tavsiye ettiği şeyleri uygulamayı da unutmamalısınız.
Mezoterapi Hangi Durumlarda Yapılır? Hangi Bölgelere Uygulanır?
Mezoterapi birçok hastalığın ve kusurun tedavisinde kullanılabilir. İşlemin uygulanabileceği durumlar oldukça geniş ve şu şekildedir;
- Selülit ve çatlaklar
- Cilt yaşlanması
- Cilt sarkması, kırışıklıkları ve matlaşması
- Güneş lekeleri ve akneler
- Saç dökülmesi, kellik ve diğer saç problemleri
- Göz altı torbaları
- Bölgesel yağlanmalar
- Egzama
- Vitiligo (deride görülen pigment yetersizliği)
- Spor yaralanmaları, kas zedelenmeleri
- Kronik ağrılar ve akut
- Alerjiler
- Kilo kaybı
Kullanım alanı oldukça geniş olan mezoterapi tedavisinde, lokal yağlanmanın olduğu bölgede, karın, bel, bacak, yüz bölgesinde (kaş, göz), boyun ve göğüste, ellerde, saç derisinde uygulanabilir.
Mezoterapi Türleri Nelerdir?
Operasyonda kullanılacak iğne tekniğine göre üç çeşit mezoterapi türü bulunuyor, bunlar; nokta nokta mezoterapi, kapsamlı mezoterapi ve son olarak üst deri mezoterapisidir.
Bir de Platelet rich plasma mezoterapi vardır. Tedavi olacak kişiden kan alınır, bu kan hastaya yararlı olacak bazı işlemlerden geçtikten sonra tedavi amacıyla tekrar kişiye enjekte edilir.
Her bölge için de yine ayrı bir mezoterapi çeşidi ve uygulaması vardır. Yüz bölgesi için mezolifting yani yüz mezoterapisi uygulanır, kellik, saç dökülmesi ve diğer saç problemleri için saç mezoterapisi; cilt problemleri için cilt mezoterapisi ve selülitler için de selülit mezoterapisi uygulanır, bölgesel yağlanmalar için de mezoterapi uygulanabilir. Ayrıca son zamanlarda sık tercih edilen, ağrı ve acının olmadığı iğnesiz mezoterapi uygulaması da vardır.
Saç Mezoterapisi
Hem erkekler hem de kadınlar için kullanılabilen bu mezoterapi çeşidinde küçük iğneler yoluyla saç derisine içerisinde vitamin, mineral ve bazı bileşenler bulunan sıvı enjekte edilir.
Enjekte edilen bu sıvı saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırır böylece saçı canlandırır. Düzenli tedavi sonrası sağlıklı ve dolgun saçlara sahip olunur. Mezoterapi süresi tedavi olacak kişiye göre değişir ancak genelde birer hafta arayla toplam 5-10 seans olmak üzere uygulanabilir. Her seans 10-30 dakika arası sürebilmektedir.
Genetik faktörler, stres ve çevresel nedenler saçın seyrelmesi ve güçsüzleşmesine neden olur. Bu nedenler de zaman geçtikçe kelleşmeye yol açar. Saç mezoterapisinde de amaç saçın daha gür, sağlıklı ve güçlü çıkmasını sağlamaktır. Tedavi ile birlikte saç kökleri beslenir. Düzenli seanslar ile saç dökülmelerinde saç mezoterapisi sayesinde verimli sonuçlar alınabilir.
Saç ekiminden sonra da ilerde yaşanabilecek saç dökülmelerini önlemek için saç mezoterapisi ile saç kökleri güçlendirilir.
Yüz Mezoterapisi (Mezolifting)
Yüz mezoterapisi diğer adıyla mezolifting çok tercih edilen bir mezoterapi çeşididir. Kişi yaş aldıkça cildindeki kolajen miktarı azalır, bu azalma da ciltte sarkma ve kırışıklığa neden olur. Yüz bölgesindeki kırışıklıklar ve sarkmalar için kullanılan bu mezoterapi yöntemi ile yüzde istenmeyen unsurları ortadan kaldırmak mümkündür.
Kişinin ihtiyacı doğrultusunda hazırlan içerisinde hyaluranik asit, vitamin, mineral, antioksidanlar bulunan sıvı cilde oldukça küçük iğneler ile enjekte edilir. Amaç kolajen dokusunun onarılmasıdır.
İşlem öncesi cilt krem ile uyuşturulduğu için acı hissedilmez. Genelde 1 hafta aralıklarla toplam 4-6 defa uygulanır, seanslar ortalama 30-40 dakikadır. Mezoterapi sonrası cilt ışıltı, sıklık ve dolgunluk kazanır, istenmeyen unsurlar da kaybolur.
Yüz mezoterapisi oldukça geniş alanlı bir mezoterapi türüdür. Bunun içinde kaş ve göz için yapılan mezoterapiler de yer alır. Göz altı için yapılan mezoterapi göz altındaki şişlikleri, morlukları ve kırışıklıkları tedavi etmede kullanılır. Bu tedavide göze faydalı vitaminler ve antioksidanlar bulunan ilaç enjekte edilir. İşlem yaklaşık 30 dakika sürer. Tedavi sonunda da yorgun görünümlü göz altları yerine daha iyi göz altlarına sahip olunur.
Vücut Mezoterapisi
Vücut mezoterapisi uygulama alanı geniş bir mezoterapi yöntemidir. Bacak, kol, sırt ve karın bölgesinde cildin altına bir takım ilaçlar enjekte edilerek kusurlu yerlerin düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Enjekte edilen ilaçlar bölgedeki yağı parçalar ve azaltır. İlaç ile birlikte dolaşımda düzelme artar ve hücre içi yağ dolaşımı hızlanır. Değişiklik göstermekle birlikte genellikle 8-10 seansta başarılı sonuç alınabilir.
Cilt Mezoterapisi
Cilt sarkması, akneler, yara izleri, sivilce izleri, güneş lekesi, doğum lekesi gibi bir çok cilt problemi için kullanılan mezoterapi yöntemi cilt mezoterapisidir. Ayrıca derideki çeşitli hastalıklar ( vitiligo, sedef hastalığı, egzema) da cilt mezoterapisi ile düzeltilebilir.
Bu yöntemde sorunlu bölgeye direkt olarak ihtiyacı olduğu ilaç enjekte edilir. Seanslar devam ettikçe problemler de yavaş yavaş gözle görülür şekilde iyileşecektir. Diğer mezoterapi yöntemlerinde olduğu gibi bu yöntemde de verimli sonuç alınabilmesi için 3-6 seans işlem uygulanır.
Cilt mezoterapisinin öne çıktığı konu ise cilt gençleştirme yöntemidir. İşlem uygulanmadan önce özel bir krem ile işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Mikro iğnelerle birlikte cilde yaşlanmayı geciktirici bileşenler içeren sıvı enjekte edilir. Düzenli tedavi sonrası başarılı sonuçlar görülür.
İğnesiz Mezoterapi
İğnesiz mezoterapi acı ve ağrı olmaması nedeniyle son zamanlarda oldukça tercih edilen mezoterapi yöntemidir. Bu yöntem iğneden korkan ve iğneye karşı hassas olanlar için en iyi mezoterapi çeşididir. Ultrasonik özel bir cihaz ile cilde gerekli unsurların dalgalar halinde uygulanmasıdır.
Bu cihaz hücre zarını kısa süreliğine tam geçirgen yapar böylece iğne olmadan da hücre sıvıyı içine alabilir. Bu sıvı, hücreleri uyararak cildi tedavi eder. İşlem sonunda iğne kullanmadan da hastanın problemi giderilmiş olur. İğne kullanılmaması ve tüm cilt tiplerine uygun olmasıyla bu yöntem çok tercih edilen bir mezoterapi çeşididir.
Selülit Mezoterapisi
Daha çok karın, kalça, sırt, bacak, uyluk ve dizde görülen selülit, selülit mezoterapisi ile hızlı ve ağrısız bir şekilde çözülebilir. Sorunlu bölgeye yağ yakıcı ve dolaşım hızlandırıcı maddelerin enjekte edilmesi ile uygulanır.
Enjekte edilen ilaç sertleşmiş dokuyu düzeltir. Selülit mezoterapisi cildi sıkılaştırır ve kişide gözle görülür bir etki yaratır. Özellikle kadınlarda sık rastlanan selülit problemi ağrısız şekilde 8-10 seansta çözülebilir. Daha başarılı bir sonuç için egzersiz ve diyet ile de desteklenebilir.
Bölgesel Yağlanmalarda Mezoterapi Uygulanması
Özellikle karın, kol ve bacaklarda görülen yağlanmaları ortadan kaldırmak için liposuction yerine mezoterapi uygulanabilir. Deri altına enjekte edilen ilaç yağ yakılmasını ve eritilmesini sağlar. Tedavi devam ettikçe gözle görülür bir değişim meydana gelir. İyi bir spor ve diyet düzeni ile birlikte daha iyi sonuçlar verir.
Mezoterapi Özellikleri Nelerdir?
Mezoterapi işlemi bugün pek çok rahatsızlık için çözüm olabiliyor. İşlemde kullanılan mikro iğneler sayesinde ağrı ve acı hissi olmuyor. Kolay ve hızlı bir tedavi olması da mezoterapiyi diğer işlemlerden ayrı bir noktaya koyar.
Bu yönüyle oldukça tercih edilen mezoterapinin uygulama alanı da geniştir. Yüz, bacak, kol, sırt, el ve saç derisi gibi vücudun hemen hemen her yerinde kullanılabilir. Bu bölgelerdeki sorunu düzenli tedavi ile çözüme kavuşturur. Ağır bir tedavi olmadığı için de hastanede yatış gerektirmez.
İşlemde kullanılan iğneler oldukça küçüktür. Hastanın şikayetine göre hazırlanan ilaç bu iğneler ile hastanın derisine enjekte edilir. Enjekte edilen ilaç kan dolaşımını yükseltir, ciltteki problemli dokuları uyarır. Bu birkaç seans tekrarlanır ve seanslar ilerledikçe düzelmeler görülebilir.
Son zamanlarda en çok tercih edilen yüz gençleştirme uygulaması olan mezoterapi her cilt tipi için uygundur.
Mezoterapi Ne Zaman Etkisini Gösterir?
Derinin orta tabakasına uygulanan ilaçların görünür yüzeye etki etmesi biraz zaman alabilir. Seans aralık ve sayıları hastanın durumuna ve mezoterapi türüne göre değişiklik gösterir. Seanslar ilerledikçe düzelme etkileri fark edilebilir düzeye gelir.
3. seanstan sonra düzelmeler görülmeye başlanabilir. Bu durum birkaç hafta sürebilir o yüzden seanslara ara vermeden devam edilmesi önem taşır. Düzenli mezoterapi uygulaması sonrası ciltte büyük ölçüde olumlu değişimler olacaktır.
Mezoterapi İşleminin Yan Etkileri Nelerdir?
İşlem sırasında uygulanan bazı ilaçlar vücudun tepki göstermesine neden olur. Bu tepkiler küçük olmakla birlikte işlem öncesi hastaya uygun ilaçların uygulanması ile çözülebilir.
İğne ile yapılan mezoterapi sonrası ciltte küçük kızarıklıklar ve şişme oluşabilir. İşlem uygulandığı için ciltte bu tür kızarıklıkların olması normaldir. Genelde işlemden birkaç saat sonra düzelir ve iz bırakmaz. Ciltte şişme ise işlemden 24 saat sonra inecek ve kaybolacaktır.
Cildiniz hassaslaşacağı için ciltte yanma ve kaşıntı hissi de olması olasıdır. Cildinize dokunmadığınız sürece bu durumlar da işlemden birkaç gün sonra geçecektir.
Mezoterapi sonrası ciltte bir takım morarmalar meydana gelebilir. Korkulacak bir durum yoktur tıpkı şişme gibi morarma da kendiliğinden kaybolacak ve iz bırakmayacaktır. Genelde birkaç gün içerisinde kaybolmuş ve eski görünümüne kavuşmuş olur. Bunlar geçici durumlardır ancak bu durumları yaşamak istemiyorsanız iğnesiz mezoterapi yöntemini tercih edebilirsiniz.
Bu tip durumlar geçici olduğu için endişelenecek bir şey yoktur. Cilt, işlemden 1-2 gün sonra kendiliğinden normale dönecektir.
Bunlara ek olarak mide bulantısı, kusma ve ishal de mezoterapinin yan etkileridir. Ama bunlar da geçicidir.
Mezoterapi Fiyatları 2024
Son dönemlerde sıkça tercih edilen mezoterapi fiyatları yapılacak olan mezoterapi türüne göre değişiklik göstermektedir ancak diğer estetik uygulamalarına kıyasla daha uygun fiyata sahiptir. Bununla birlikte hastanın durumu, seans süreleri ve tekrarlarını da etkileyeceği için 2024 mezoterapi fiyatları da hastanın şikayetine göre şekillenir.
Bunun için uzman bir dermatolog ile görüşmeniz en iyisi olacaktır. Mezoterapi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
Sık sorulan sorular
Mezoterapi hangi durumlarda uygulanması sakıncalıdır?
Mezoterapi kolaylığı ve başarılı sonucu ile çok tercih edilir ancak herkese uygulanması doğru değildir.
- Gebeler
- Emziren anneler
- Kanser hastaları
- Felç geçirmiş kişiler
- Şeker hastalığı olanlar (insülin kullanım zorunluluğu olan kişiler)
- Kan pıhtılaşma sorunu olanlar
- Ürtiker problemi yaşayan kişiler
- Kalp hastalığı olanlarda mezoterapi uygulanması sakıncalıdır.
Ayrıca tedavide kullanılacak herhangi bir ilaca alerjisi olan kişilere de mezoterapi uygulanması sakıncalıdır.
Mezoterapi kaç yaşında uygulanabilir?
Mezoterapi cilt problemleri yaşayanlar (akne, güneş lekesi, yara izleri), bölgesel yağlanma sorunu olanlar, saçı seyrek olanlar, selülit ve çatlakları olanlara uygulanabilir. Ancak 20 yaş altındaki kişilere mezoterapi uygulaması önerilmemektedir.
Mezoterapi uygulaması ne kadar sürer?
Mezoterapi uygulaması yöntemi tedavi olacak kişinin durumuna göre değişiklik gösterir. Her seans ortalama 30-40 dakika sürebilmektedir. Haftalık aralıklarla toplam 1-5 defalık tekrarlar ile mezoterapi uygulaması sona erer.
Mezoterapi ne kadar etkilidir?
Seanslar atlanmadan düzenli şekilde tedavi ile gözle görülür bir şekilde düzelme meydana gelir. 2 ve 3. seanslardan sonra gözle görülür bir etki yaşanır. Mezoterapi sonrası cildin ışıltı, sıklık ve dolgunluk kazanması da mezoterapinin etkili olduğunu gösterir. Mezoterapi yaptıran kişilerin olumlu dönütleri de mezoterapiye olan ilgiyi arttırıyor.
Ağrılar için mezoterapi uygulanır mı?
Migren, kireçlenme, romatizma, baş ağrıları, sırt ve bacak ağrıları birçok insanın başa çıktığı ağrılardan bazılarıdır, bu ağrılar kişinin hayatını zorlaştırır. Bunlardan kurtulmak içinse yine mezoterapi uygulanabilir. İğne ile ağrıya uygun ilaç enjekte edilmesi yoluyla ağrı olan bölgedeki ağrı hafifletilir.
Mezoterapi sonrası şişlik ne zaman geçer?
Mezoterapi sonrası ciltte şişlik, kızarıklık ve morarma olabilir, bunlar geçicidir. Cilt işlem gördüğü ve ilaç aldığı için hassas olur. Mezoterapi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlara uyulur ise bu durumlar genelde işlemden bir iki gün sonra tamamen geçer ve iz kalmaz.
Mezoterapi kimlere uygulanmaz?
Ağrısı olan, cildindeki lekelerden kurtulmak isteyen, selülit ve çatlaklarından kurtulmak isteyen herkese mezoterapi uygulanabilir ancak bazı istisnai durumlar vardır. 20 yaş altındaki kişilere, hamilelere, kanser hastalarına, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere, felç geçirmiş kişilere, şeker hastalarına mezoterapi uygulanmaz.
Mezoterapi vücuda zarar verir mi?
Mezoterapi işleminin birkaç yan etkisi dışında vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bu sebeple gönül rahatlığı ile işlem gerçekleştirilebilir. Ancak tedaviye başlanmadan önce hastanın cildi iyi analiz edilmelidir.
Mezoterapiden sonra ciltte kızarıklıklar, kaşıntı, hassasiyet ve şişme meydana gelebilir. Bu yan etkiler geçicidir. Ayrıca mezoterapi uygulanacak hastanın alerjileri de göz önünde bulundurularak hastanın herhangi bir zarar almasının önüne geçilmiş olunur.
Mezoterapi kaç seans yapılmalı?
Mezoterapide toplam seans sayıları ve seans aralıkları hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Hastanın genel durumuna ve şikayetinin derecesine bakılarak kaç seans süreceğine karar verilebilir. Genel olarak bir hastaya 1 hafta aralıklarla toplamda 1-5 seans yapıldığını görebiliriz.
Mezoterapi gebelere yapılır mı?
Mezoterapi işleminin gebelere uygulanması sakıncalıdır. Hem bebeğin hem annenin sağlığı açısından herhangi bir ilaç tedavisi uygulanması uygun değildir. Ayrıca emziren anneler için de mezoterapi uygulanması doğru değildir.