Jawline (Çene) Dolgu Nedir?

Jawline Dolgusu çene ucundan başlayarak her iki taraftan da kulağa kadar giden çene hattının şekillendirilmesi için başvurulan estetik bir işlemdir. Jawline kelimesi İngilizce bir kelime olup “çene hattı” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Jawline dolgusu işlemini de çene hattı dolgusu olarak Türkçe’ye çevirebiliriz.

Genetik faktörler, vücuttaki yağ oranı, kilo, kemin yapısı ve yüz şekli gibi etkenler çene hattının görüntüsü üzerinde etkilidir. Çene hattının kemikli ve keskin bir görüntüye sahip olması günümüz güzellik algısına göre oldukça önemli görülmektedir.

Bu sebeple kendi çene hattından rahatsız olan kişiler yüz hatlarını daha simetrik ve orantılı hale getirebilme amacıyla Jawline dolgusu yaptırmak istemektedirler. Kadınlar genetik olarak üçgen, erkekler ise dörtgen çene hattına sahiptir.

Erkeklerin çene hatları ve yüz kemiklere kadınlara göre daha belirgindir. Bu sebeple çene hattı belirgin olmayan erkekler jawline dolgusu daha çok tercih etmektedir. Ancak daha keskin bir çene hattına sahip olma istediği gün geçtikçe kadınlar arasında da gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu yüzden hem erkekler hem de kadınlar arasında Jawline dolgu işlemi gittikçe daha da popüler bir hal almaktadır.

Jawline Dolgusu Nasıl Uygulanır?

Dolgu işlemi yapılmadan önce ilk yapmanız gereken şey bir kliniğe giderek uzman bir doktor ile görüşmektir. Doktorunuza muayene olduktan sonra doktorunuzla konuşarak nasıl bir çene hattı istediğinizden bahsedebilirsiniz. Böylece doktorunuzla birlikte dolgu yöntemi, dolgu malzemesi ve dolgu miktarı konusunda bir karara varabilirsiniz. Belli kararlar verildikten sonra size uygun bir tarih ve saate randevu verilir.

Randevu günü kliniğe gittiğinizde dolgu işleminin uygulanacağı alana anestezik krem uygulanarak o bölge lokal anestezi yöntemi ile uyuşturulur. Daha sonra hedeflediğiniz sonuç görüntüye göre çenenin belli noktalarından dolgu malzemesi enjekte edilir.

Bu enjeksiyon işlemi özel iğnelerle yapılır. Jawline dolgusu işlemi sırasında enjekte edilen farklı dolgu malzemeleri olabilir. Bu malzemelerden en sık kullanılanı ve en risksiz olanı hyalüronik asittir.

Hyalüronik asit enjeksiyonundan sonra dolgu yapılan noktalarda bir miktar şişlik ve sertlik hissedilebilir. Sertlik ve şişlik olması gayet normaldir. Dolgu yapıldıktan yaklaşık 1-2 hafta sonra şişlikler iner ve sertlik olan alanlar yumuşar. Böylece çene hattı son halini alır. Dolgu işlemi ameliyatsız yapılan bir işlem olduğu için işlem sonrasında herhangi bir iz kalmaz.

Jawline Estetiğinde Hangi Dolgu Malzemesi Kullanılır?

Jawline dolgusu ya da diğer ismiyle çene hattı estetiği işleminde amaç çene hattını belirginleştirmek ve sarkmaları önlemektir. Bu amaç doğrultusunda Jawline dolgu işleminde kullanılacak malzemelerinde kaldırma etkisi olması gerekir. Lifting etkisi de denilen bu etki sayesinde cilt bariyeri sıkılaşarak sarkmalar önlenir.

Lifting etkili dolgu malzemelerinden en sık kullanılanı hyalüronik asittir. Hyalüronik asit hem lifting (kaldırma) özelliği fazla olan bir materyaldir hem de hemen herkeste kullanılabilen bir dolgu malzemesidir.

Benzer şekilde kalsiyum hidroksiapatit maddesi de Jawline dolgusu işleminde sıklıkla kullanılmaktadır. Kemik yapısının ana maddesi olan kalsiyum hidroksiapatit maddesi de yüksek lifting (kaldırma) etkisine sahiptir.

Hyalüronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit maddeleri insan vücudunda doğal olarak da bulunduğu için kişiye herhangi bir zararı olmaz. Eğer çok alerjik bir bünyeye sahip değilseniz bu maddeler herhangi bir yan etki yapmaz.

Eğer alerjik bir bünyeniz varsa bu durumu işlemden önce mutlaka doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz sizin alerji hikayenizi dinleyecek, gerekli tetkikleri uygulayacak ve durumunuza uygun bir tedavi planı yapacaktır.

Jawline Kimlere Uygulanır?

Jawline dolgusu çene ucundan kulakların altına kadar olan çene hattı bölgesine uygulanan bir dolgudur. Bu sebeple bu hat üzerinde herhangi bir şikâyeti olan ya da bu bölgenin görüntüsünden estetik olarak memnun olmayan herkese uygulanabilir. Genellikle Jawline dolgusunu tercih eden kişileri sizler için şöyle sıralayabiliriz:

  • Kısa bir çene hattına ve kısa bir çene ucuna sahip kişiler
  • Yumuşak çene ucuna sahip kişiler
  • Gıdı bölgesinde sarkma yaşayan kişiler
  • Boyun bölgesindeki deride yaşlanmaya bağlı kırışıklık ya da sarkma yaşayan kişiler
  • Yuvarlak yüz hatlarına sahip olan ve burumdan rahatsız olan kişiler
  • Çenesin yüz hatlarına göre orantısız boyutlarda olduğunu düşünen kişiler
  • Çene hattında asimetriklik olan kişiler
  • Yaş ilerlemesiyle birlikte yanak bölgesinde deri sarkması yaşayan kişiler
  • Dar bir çene ucuna sahip olan kişiler
  • Çenesi olması gereken yerden daha geride bulunan kişiler
  • Daha maskülen bir yüz görüntüsüne sahip olmak isteyen kişiler
İlginizi Çekebilir  Yüz Dolgusu ve Göz Altı Dolgusu

Bu listede saydığımız problemler çok belirgin problemlermiş gibi gözükse de daha ufak problemlerle küçük dokunuşlar yaptırmak isteyen kişiler de Jawline dolgusu yaptırmak üzere doktora başvurabilmektedir.

Jawline Dolgu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Jawline dolgusu her ne kadar cerrahi bir operasyon olmasa da yine de enjeksiyonlu bir işlemdir. Bu sebeple dolgu işlemi sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Çene dolgusu işleminden sonra dikkat etmeniz gereken başlıca durumlar şunlardır:

  • Dolgu işlemini takip eden ilk 24 saat boyunca duş alınmamalıdır.
  • Dolgu yaptıran kişi eğer isterse fazla aşırıya kaçmamak şartıyla makyaj yapabilir. Ancak enfeksiyon ihtimaline karşı hassas olunmalı ve dikkat edilmelidir.
  • İşlemden sonra bir süre alkol tüketilmemelidir.
  • Jawline dolgusundan sonraki üç gün boyunca ağrı kesici kullanılmamalı, vitamin alınmamalıdır. Eğer ağrınız olursa doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamanız gerekmektedir.
  • Operasyondan sonra birkaç gün ağır sporlardan kaçınılmalıdır.
  • Dolgu bölgesi bir süre hassas olacağı için olası darbelerden kaçınılmalıdır.
  • Çene hattı dolgusundan sonra üç gün boyunca saunaya girilmemelidir. Benzer şekilde üç gün boyunca buhar banyosundan ve havuzdan da uzak durulmalıdır.
  • Dolgunun oturması ortalama 1-2 haftayı bulmaktadır. Bu 1-2 hafta boyunca zorlayıcı faaliyetlerden kaçınırsanız dolgunun etkisi daha uzun sürecektir.
  • İşlemden sonra eğer doktorunuzun önerdiği ilaç ya da krem varsa bu ilaçları kullanabilir ve kremleri sürebilirsiniz. Ancak bu konuda mutlaka sadece doktorunuzun önerilerini dinlemelisiniz. Kulaktan dolma bilgilerle herhangi bir ilaç kullanmamalısınız. Aksi takdirde dolgu bölgesi enfeksiyon kapabilir.

Jawline Çene Dolgusu İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Tüm ameliyatsız estetik işlemlerde olduğu gibi Jawline dolgusu işleminde de yaş sınırı vardır. Bu yaş sınırı diğer işlemlerde olduğu gibi 18 yaştır. Ergenlerde 18 yaşına kadar kemik yapısı tam olarak oturmadığı ve anatomik yapı kendisini tam olarak tamamlayamadığı için Jawline çene dolgusu işleminde 18 yaş sınırı bulunmaktadır.

Özel durumlarda bu yaş sınırı doktor kararıyla esnetilebilir. Ancak 18 yaşının altındaki bireylerde doktor kararı olsa dahi Jawline dolgusu yapılabilmesi için ailenin onayı da gerekmektedir. 18 yaşını tamamlamış kişilerde ise herhangi bir ek onaya gerek kalmadan çene dolgusu işlemi yapılabilir.

Dolgu işleminden önce konsültasyon muayenesi yapılır ve bu muayene sonucunda riskli herhangi bir duruma rastlanmazsa çene dolgusu işlemi yapılmasına karar verilebilir. Riskli bir durum olması çok nadiren görülse de böyle bir durum olması durumunda hasta bilgilendirilir ve durum göz önüne alınarak özel bir tedavi planı uygulanabilir.

Jawline Dolgusunun Avantajları Nelerdir?

Jawline dolgusu özellikle yüz hatlarını ve yüz yapısını beğenmeyen kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir. Yapılan dolgu işlemi ile bireylerin yüzleri kendi estetik anlayışları özelinde çok daha estetik bir görünüme kavuşurken, bu bireylerin kendilerini de beğenmelerini sağlandığı için kişilerin yaşam kalitelerini de arttırmaktadır. Jawline dolgusu işleminin en belirgin avantajlarını sıralamak gerekirse şu şekilde bir liste oluşturulabilir:

  • Kişilerin çene hatlarını keskinleştirerek yüzü V şekline getirir.
  • Yüzü estetik bir görünüme kavuşturur.
  • Kişilerin yüzü, boynu ve gıdısı arasındaki dengeyi korur.
  • Gıdı problemine karşı bir çözüm olarak kullanılabilir.
  • Çene ucu belirgin hale getirilir.
  • Çene hattının belirginleşmesini sağlar.
  • Küçük çene problemine çözüm sağlar.
  • Sadece çene ucunu sivrileştirmekle kalmaz, çene ucu sivri olan bireylerde yüzün oval görünüm kazanmasına da yardımcı olur.
  • Tamamen kalıcı bir yöntem olmadığı için beğenilmeme gibi durumlarda eritilerek çenenin eski haline dönmesine imkân sağlar.
  • Yan etkisi yoktur.
  • Ayrıca ağrısız ve acısız bir yöntemdir.
  • Herhangi bir iyileşme süreci gerektirmediğinden dolayı kişilerin gündelik yaşamlarına devam etmeleri oldukça kolaydır.

Avantajlarının yanında neredeyse hiç dezavantajı olmayan bu işlemi yaptırmak için herhangi bir sebebiniz varsa gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz. İşlem sonrasında dolgudan memnun kalmadığının takdirde doktorunuzla görüşerek dolgunun eritilmesini isteyebilirsiniz, böylece çene hattınızı eski haline geri getirebilirsiniz.

Çene Dolgusunda İyileşme Süreci Nasıldır?

Çene dolgusu işleminde genellikle hyaluronik asit kullanılır. Dolgunun hyaluronik asit ile yapılmasından dolayı, bu uygulama herhangi bir iyileşme süreci gerektirmez. Yine de her bireyin vücudu ve bünyesi farklı olduğundan bazen dolgu işlemi sonrasında morarma ve şişlik meydana gelebilir.

Bu tür morarma ve şişlik durumunda buz uygulaması ve alanında yetkin, uzman bir doktor tarafından verilen kremler ile bireyler gündelik yaşamlarına anında dönebilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Orta Yüz Germe Mid-Face Lift

Bunların dışında profesyonel bir biçimde yapılan Jawline dolgusu işlemini takip eden ilk birkaç saat boyunca yatılmaması ya da uzanılmaması gerekmektedir. Dolgu işleminden sonraki 24 saat, yüzde kızarıklıkların meydana gelmemesi için sıcak duş alınması önerilmez. Bunlara ek olarak iyileşme sürecinin hızlanması için bir süre güneş ışığına direkt maruz kalınmamalıdır.

Tüm bu gerekliliklere dikkat edildiği takdirde, işlem sonrasında şişlik ve ödem meydana gelse bile ortalama 48 saat içerisinde geçmektedir. Eğer çene dolgusu yağ enjeksiyonu ile yapılırsa enjeksiyon sonrasında oluşan morlukların ve ödemin geçmesi 1 ya da 2 hafta süre alabilir. Bu süre zarfında bölgeyi enfeksiyondan korumanız kendi sağlığını için oldukça önem arz etmektedir.

Jawline Dolgusu Fiyatları 2024

Jawline dolgusu ya da diğer ismiyle çene hattı dolgusu ameliyatsız bir estetik operasyondur. Ameliyat olmadığı için ameliyatlı estetik operasyonlara kıyasla daha uygun maliyetli bir işlemdir. Bu sebeple hem daha az acılı hem de daha uygun maliyetli bir işlem olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir.

Jawline dolgu işlemi yaptırmaya karar veren kişilerin en çok merak ettikleri sorulardan biri ise Jawline dolgusunun fiyatlarının 2024 yılında ne kadar olduğudur. Bu soru çok fazla merak konusu olsa da maalesef bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır.

Jawline çene dolgusunun fiyatları işlemi yapan doktora ve işlem sırasında yardımcı olan uzman ekibe, işlemin yapılacağı estetik kliniğine, klinikte size sunulan imkanlara, dolgu işlemi sırasında kullanılacak ekipmanlara ve dolgu malzemelerinin niteliğine göre farklılık gösterir.

Dolgu fiyatlarını en çok etkileyen etmen ise uygulanacak dolgu malzemesinin miktarıdır. Enjekte edilecek dolgu malzemesinin miktarı arttıkça çene dolgusunun fiyatı da artış göstermektedir.

Jawline dolgusu fiyatları hakkında net bir bilgi almak istiyorsanız dolguyu yaptırmayı düşündüğünüz klinikle ve doktorla iletişime geçerek en kesin fiyat bilgisini alabilirsiniz. Jawline dolgusu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Jawline Ne Kadar Kalıcı Bir Yöntemdir?

Dolgunun kalıcılığı pek çok faktöre göre şekillenmektedir. Dolgu işlemi yapılırken kullanılan malzemeler, bu malzemelerin yapısı, malzemelerin kullanılma miktarı ve dolgu işleminin yapıldığı kişi gibi faktörler kalıcılığı etkileyen faktörlerden birkaçıdır. Kullanılan dolgu malzemesinin miktarının artması dolgunun kalıcılık süresini de arttırmaktadır.

Ayrıca düzenli uygulama sonucunda da Jawline dolgusu işleminin kalıcılık süresi artmaktadır. Kullanılan dolgu malzemesinin etkisi ise her dolgu malzemesinin vücutta erime süresinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Tüm bunların yanında her bireyin çene yapısının farklı olması da Jawline dolgusu işleminin kalıcılık süresini etkilemektedir.

Dolgu işlemi yapılan hasta, yapılan işlemin sonucundan ve etkisinden memnun kalmazsa özel yöntemler kullanarak dolgu malzemelerinin daha hızlı bir şekilde erimesi ve dolgu işleminin etkisinin ortadan kaldırılması sağlanabilir.

Dışarıdan bir müdahale yapılmaması durumunda Jawline dolgusu işleminin kalıcılığı genellikle birkaç yıla kadar sürmektedir. Yine de başta da söylenildiği gibi bu dolgunun kalıcılığı pek çok farklı faktöre bağlıdır.

Jawline Tekrar Uygulanabilir Mi?

Jawline dolgusu işlemi için genellikle lifting (kaldırma) etkisi olan dolgu malzemelerinin kullanılması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı genellikle kullanılan malzeme hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit içerikleridir.

Bu maddeler, dolgu işlemi yapıldıktan belirli bir süre sonra cilt tarafından emilmektedir. Cilt tarafından emilen maddelerin lifting etkileri de bu erime ile yok olmaktadır. Hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit her ne kadar eriyen ve yok olan bir madde olsa da Jawline dolgusu işlemi birkaç yıl boyunca etkisini sürdürebilmektedir.

Erime ve yok olma gerçekleştikten sonra, bu dolgu işlemi kişilerin istekleri doğrultusunda tekrar uygulanabilmektedir. Tekrar uygulama işleminden önce de yine bir doktora danışılması, diğer dolgunun herhangi bir yan etkisinin ortaya çıkmamış olması gerekmektedir.

Eğer ilk dolgu yan etki gösterdiyse ve alerjik reaksiyonlara sebep olduysa tekrar aynı dolgu işleminin yapılması tavsiye edilmez. Bu konuda ısrarcı olmamak ve dolgu işlemlerinden uzak durmak, bireyler için en sağlıklısı olacaktır. Zaten yaptırmadan önce doktora danışmanız halinde, doktorunuz dolgu işleminin size uygun olmadığını söyleyecektir.

Çene Hattı Dolgu Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Çene hattı dolgu uygulaması işlemi kısa süren bir işlem olup ortalama 10 ila 20 dakika arasında tamamlanmaktadır. Uygulama süresinin çok kısa olmasına karşın etkisi uzun süre devam etmektedir.

Çene hattı dolgusu yapıldıktan sonra 6 aydan 2 yıla kadar etkisini göstermeye devam etmektedir, bu sürenin uzunluğu kullanılan dolgu malzemesine, işlemi yaptıran kişinin bünyesine ve işlemi yapan doktora göre farklılık gösterebilir.

İlginizi Çekebilir  Yüz Liftingi

Jawline Dolgu ile Genç Bir Yüz Elde Edilir Mi?

Jawline dolgusu işlemi yaptırmanın asıl amacı çene hattını belirginleştirmek ve çene bölgesindeki deriyi gerdirerek daha sıkı bir görünüm elde etmektedir. Cilt sıkılaştığı ve çene hattı keskinleştiği için Jawline dolgu işlemi sonucunda daha genç görünümlü bir yüz elde edilmektedir. Bu sebeple genellikle ilerleyen yaşlarda tercih edildiği düşünülse de daha genç yaşlardaki kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir işlemdir.

Jawline Dolgunun Cilt Sarkmalarına Etkisi Var Mıdır?

Jawline dolgusu işlemi sırasında kullanılan dolgu malzemeleri kaldırma (lifting) etkisi fazla yoğun olan maddelerdir ve bu sebeple bu maddeler cildi sıkılaştırarak kaldırır.

Cilt sıkılaşıp kaldırıldığı için Jawline dolgusunun cilt sarkmaları üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkündür. Eğer cilt sarkması problemi yaşıyorsanız ve bu durumdan estetik olarak rahatsızlık duyuyorsanız Jawline dolgusu işlemi yaptırabilirsiniz.

Çene Dolgusu İçin Kaç CC Dolgu Kullanılması Gerekir?

Çene dolgusunun kaç cc kullanılması gerektiği kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir durumdur. Genellikle ortalama olarak 2 cc/ml ya da diğer bir deyişle 2 enjektör dolgu uygulansa da bu miktar değişebilir. Bazı durumlarda çok daha az dolgu ile ufak dokunuşlar yaparken çene hattı bölgesinin çok büyük olması durumunda daha fazla dolguya da ihtiyaç duyulabilir.

Jawline Dolgusu Geri Alınabilir Mi?

Jawline dolgusu işlemi kalıcı bir uygulama olmadığı için gönül rahatlığı ile yapılan bir işlemdir. Ancak işlemin süresi dolmadan ve dolgular kendiliğinden erimeden çene dolgusu sonrası görüntünüzden rahatsız olduysanız ya da farklı herhangi bir sebebiniz varsa çene hattı dolgunuzu bile isteye de geri aldırabilirsiniz. Bunun için doktorunuza başvurarak çene dolgunuzu eritmesini isteyebilirsiniz.

Çene Dolgu Uygulama Süresi Ne Kadardır?

Çene dolgusunun işlem sırasında uygulama süresi oldukça kısadır. Yaklaşık 15-20 dakika gibi kısa bir sürede dolgu işlemi bitmektedir. Bu süreye anestezik krem ile dolgu yapılacak bölgenin lokal olarak uyuşturulması ve Jawline dolgusu için kullanılacak olan dolgu malzemesinin enjekte edilmesi de dahildir.

Çene Dolgusu Sonrası Ödem ve Şişlik Olur Mu?

Jawline dolgusu enjeksiyon şeklinde yapılan bir estetik müdahaledir ve bu müdahale ile vücuda yabancı bir madde enjekte edilir. Bu sebeple vücudun bu maddeyi kabul edip tamamen içselleştirmesi için biraz zamana ihtiyacı vardır. Bu zaman zarfı boyunca da ortalama 1-2 haftalık süreçte dolgu bölgesi ödem toplayabilir ve şişlikler gözlenebilir ancak bu ödem ve şişlik durumu geçicidir.

Jawline Dolgusu Sonrasında İşe ve Sosyal Hayata Dönüş Süreci Nasıldır?

Jawline dolgusu sonrasında işe ve sosyal hayata dönüş süreci aslında çok kolay bir süreçtir. İşlemden hemen sonra kişi sosyal hayatına dönebilir. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey dolgu bölgesinin darbe almasını ya da enfeksiyon kapmasını engellemektir.

Çene Dolgusu Kaç Ay Kalır?

Jawline dolgusu işleminin kalıcılığı kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin çene yapısına, uygulanan dolgu malzemesine, malzeme miktarına ve bunlar gibi pek çok faktör dolgunun kalıcılık süresini etkilemektedir.

Ancak dolgu işleminin etkisi ortalama olarak birkaç yıl boyunca sürmektedir. Kişilerin isteği doğrultusunda özel yöntemler kullanılarak bu süreden daha kısa bir sürede dolgunun etkisinden kurtulmak mümkündür.

Ağrılı Bir Uygulama Mı?

Çene dolgusu yapılırken kullanılan malzeme türü bu konuda önemlidir. Eğer dolgu işlemi hyaluronik asit ile yapılırsa Jawline dolgusu işlemi ağrısız bir işlem olmaktadır.

Anestezik krem sürülmesiyle birlikte işleme başlanır ve hasta işlem sırasında neredeyse hiç acı duymaz. Eğer dolgu işlemi yağ enjeksiyonu ya da kök hücre destekli enjeksiyon yapılırsa işlem öncesinde hastadan yağ alınması gerektiği için bir miktar acılı bir işlem olmaktadır.

Çene Dolgusu Kaç ml?

Jawline dolgusu işlemi kısa sürede biten bir işlemdir. Bu dolgu işlemi için gerekli dolgu miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Çene hattı yani Jawline dolgusu işlemi, çene ucunun boyutuna, çene pozisyonu ve çene yapısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir miktar belirtmek gerekirse genellikle 1 – 3 ml arası dolgu malzemesi kullanılarak uygulanır.

Çene Dolgusu Kaç cc?

Çene dolgusu için gerekli dolgu miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Her bireyin ihtiyacı ve ulaşmak istediği estetik görüntü farklı olduğundan uygulanması gereken dolgu malzemesi miktarı da farklıdır. Ancak Jawline dolgusu işleminde gereken dolgu miktarı genellikle ortalama 2 cc/ml ya da 2 enjektör şeklinde uygulanmaktadır.