Liposuction (Yağ Aldırma) Nedir?

Liposuction; halk arasındaki adı ile yağ aldırma işlemi, vücudun belirli bir bölümünü şekillendirme operasyonudur.

Hareketsiz yaşam ile yanlış ve dengesiz beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkan belirli bir noktada bölgesel olan vücut yağlanmaları için yağ aldırma operasyonu sıklıkla tercih edilir.

Yağ aldırma işleminden sonra ödemden dolayı şişlik görülebilir ortalama olarak 1 hafta içinde ameliyat öncesi kilonuza dönmüş olursunuz. Bu tür durumlar liposuction işlemi ile tespit edilir.

Yağ aldırma genel bir sağlık problemi bulunmayan, hamile veya doğumu yeni yapmış olmadığı sürece 18 yaşın üzerinde olan herkese uygulanabilen bir yöntemdir. 45 yaş üzeri içinse bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı Neden Yapılır?

Yağ aldırma ameliyatı, vakumlama tekniği kullanılarak vücuttaki;

  • Karın,
  • Kalça,
  • Basen,
  • Kol,
  • Boyun

gibi bölgelerden fazla yağ alma işlemidir. Genellikle kilo kaybı ve egzersiz diyet ya da spor ile azalmayan yağlanmaların bölge için kullanılır. Yağ aldırma yani liposuction’da amaç yağları azaltmaktır.

Yağ aldırma işlemi yaptırdıktan sonra vücudunuz fit ve daha özgüvenli bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz.

Yağ hücreleri yağ aldırma işlemi sırasında kalıcı olarak uzaklaştırılır. Fakat, eğer hasta yağ aldırma işlemi sonrasında kilo almaya devam ederse yağ alınan bölge dışında vücudun farklı yerlerinde bulunan yağ hücreleri ile kilo alımı gerçekleşir.

Çünkü yağ aldırılan bölgede bir daha yağ hücresi çıkamayacağından başka yerlerde simetrik olmayan görüntüler ortaya çıkar.

Yağ aldırma vücuttaki birçok bölge için tercih edilebilir. Özellikle de yağlanmanın inatçı olduğu ve geçmediği bölgelerde yağ aldırma yöntemi seçilir.

Liposuction (Yağ Aldırma) Kimler İçin Uygundur?

18 yaş üzerindeki herkes yağ aldırma işlemi yaptırabilir fakat 45 yaşın üzerindeki kişilerde yüksek komplikasyon riski gelişebileceğinden temkinli olunmalıdır.

Yağ aldırma herhangi bir sağlık problemi bulunmayan, hamile ya da yeni doğum yapmış olmadığı sürece neredeyse herkese uygulanabilen bir yöntemdir. Yağ aldırma şu kişiler için oldukça ideal bir seçimdir:

  • Sıkı ve elastik bir cilt ile iyi kaslara sahip ideal kilosunun %30’unda olan yetişkinler,
  • Hayati tehlikesi olacak süreğen bir hastalığı olmayan ya da iyileşmeyi sekteye uğratabilecek sağlık durumları olmayan sağlıklı bireyler,
  • Sigara içmeyen kişiler,
  • Vücut şekillendirmede pozitif bir bakış açısı ve gerçekçi hedefleri olan bireyler.

Yağ aldırma işlemi sonrasında ise iyileşme döneminde dokudaki son şişliğin azalması yaklaşık 1-2 ay kadar sürer. Fakat cildin derinin yeni haline uyum sağlaması için yaklaşık 3 ay gibi bir zaman dilimi gerekmektedir.

Tamamen son değişiklik için ise 6 ay beklemek gerekmektedir. Herhangi bir kronik sağlık probleminiz varsa yağ aldırma işlemi planlanmadan önce doktora gerekli bilgiyi vermeyi unutmayın.

Ayrıca eğer alerji durumunuz ve sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktoru bu durumdan haberdar etmelisiniz.

Liposuction (Yağ Aldırma) Yöntemleri Nelerdir?

Duruma ve kişiye göre değişmekle birlikte 3 farklı yağ aldırma tekniği bulunmaktadır.

Vaser Liposuction: Bu yöntemde; yağ dokusu ultrasonik ses dalgaları aracılığı ile parçalanır. Parçalanan yağ dokuları ile yağ alma operasyonu gerçekleşir. Ultrasonik liposuction olarak da bilinir. Vaser liposuction işlemi sırasında uygulama ultrasonik ses dalgaları ile gerçekleşir. Bu dalgalarla yağ dokusunun altında bulunan yağlar kaslardan ayrılarak yağ alınır.

Lazer Liposuction: Lazer yağ parçalama işlemi daha çok küçük bölgelerde tercih edilir. Lipoliz olarak da bilinen işlemde yağ alınmaz parçalama ile işlem sürer. Yağ aldırma olmadan sadece belirli ve küçük bir bölgedeki yağlar parçalanarak, vücudun bu yağları emmesi sağlanır. Çene altı ya da kolların içi gibi sınırlı bir bölge ve küçük alandaki az yağlanmış bölgelerde uygulanabilen yöntemdir. Bu sebeple büyük bölgelerde tercih edilmez.

J-Plasma ile Liposuction: Bu yöntem ile hastadaki fazla yağlı bölge yağ aldırma ile alınır. Daha sonra J plazma kullanılarak yağ aldırılan bölgedeki cildin sıkılaşması ve toparlanması sağlanır.

Vücutta pek çok bölgeye uygulanabilen liposuction tedavisi J plazma ile birlikte kullanıldığında oldukça etkili bir operasyon olmaktadır.

Yağ aldırma J plazma ile birlikte kullanıldığında ortalama 4 hafta sonra verimli sonuçlar gözle görülür. Birlikte uygulanması durumunda yağ aldırılan bölgedeki etkisi uzun süre devam eder.

Liposuction Hangi Bölgeler İçin Tercih Edilir?

Yağ aldırma vücuttaki birçok bölge için tercih edilebilir. Özellikle de yağlanmanın inatçı olduğu ve geçmediği bölgelerde yağ aldırma yöntemi seçilir. Bu bölgeler:

Çene altı ve gıdı: Yüzde çene altındaki yağlanma insanları olduğundan daha şişman gösterir. Gıdı problemi sadece kiloya bağlı olmayıp genetik ve fizyolojik sebepleri de vardır. Yağ aldırma yöntemi kullanılarak oluşmuş ve kalıcı yağ birikimi kolayca alınabilir.

İlginizi Çekebilir  Kepçe Kulak Ameliyatı

Göbek ve bel çevresi: Vücutta inatçı yağlanmanın en fazla gözlemlendiği bölgelerden biri de göbek ve bel çevresidir. Yağ aldırmanın en fazla tercih edildiği yerlerden olan bu bölgede inatçı ve geçmeyen yağlanmadan kurtulmak ancak bu yöntem ile mümkün olmaktadır.

Kalça ve basenler: Kalça ve basende aşırı yağlanma estetik olarak çok iyi durmaz. Bir de basendeki yağlanma spor ve diyetle de geçmeyen oldukça inatçı yağlanmalardır. Bu bölgenin ne kadar inatçı yağlardan oluştuğu düşünülürse bu yağların ancak yağ aldırma işlemi tercih edilerek geçebileceği ve daha iyi bir görünüme kavuşmanız mümkün olur.

Üst kol bölgesi ve altı: Kollar sürekli kullanıldığından kasların en çok oluştuğu bölgedir. Fakat çok fazla kilo alımında kas ile birlikte yağlanmanın da en çok oluştuğu bölgedir. Kolun alt bölgesinde fazla yağlanma olmazken üst kolda kalın ve yağlı bir bölge oluşur. Oluşan bu inatçı yağlanma liposuction ile giderilir.

Göğüs bölgesi: Kadın hastalarda sık kilo alıp verme erkeklerde de jinekomasti denilen problemden ötürü göğüs bölgesi çok fazla yağlanır. Kadın ve erkeklerde operasyon erkeklerde süt dokusu olmadığı için daha farklı gelişir.

Liposuction Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Yağ aldırma yöntemi kilo verme yöntemi olmadığından hastaların yağ aldırma öncesi mutlaka diyet yapmaları ve kilo vermeleri önerilir.

Yağ aldırma operasyonu öncesi bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar:

  • Ameliyattan önceki 12 saat gece yarısından sonra herhangi bir gıda alımı yapmayın. Su veya çay gibi sıvı herhangi bir içeçek içmeyin.
  • Ameliyattan önceki sabah diş fırçalarken su yutmamaya dikkat edin.
  • Herhangi bir kronik sağlık problemi (kalp hastalığı, diyabet gibi) varsa işlem planlanmadan önce doktora gerekli bilgiyi vermeyi unutmayın.
  • Eğer alerji durumunuz ve sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktoru bu durumdan haberdar etmelisiniz.
  • Ameliyattan 15 gün önce kan sulandırıcı ilaçlar, takviye hapları ve ağrı kesiciler gibi ilaçları almamalı alınması zorunlu durumlarda doktora haber vermelisiniz.

Liposuction Sonrası İyileşme Süreci

Yağ aldırma işlemi sonrasında mutlaka medikal korseler kullanılmalıdır. Bu korselerin kullanımı kişiden alınan yağ dokusu ve kişinin vücut özelliklerine göre en az 1 ay olmak üzere ortalama 1-2 ay arasında kullanımı tavsiye edilir.

Ödem ve morlukların yağ aldırma operasyonu sonrasında görülmesi olağan bir durumdur. Bir süre geçtikten sonra ödem zaman içinde ortadan kalkar.

Yağ aldırma işleminden 1 hafta sonra dikişler alınır ve 1 ile 3 hafta sonrasında hastanın genel durumunda bir problem yoksa iş ve günlük hayata dönebilir. Yağ aldırma uygulamasından yaklaşık 4 hafta sonrasında normal egzersizlere dönülebilir.

Liposuction Sonuçları Kalıcı Mıdır? Sonuçlarını Ne Zaman Görebilirim?

Yağ aldırma işleminden sonra yağ emilen bölgelerde lenfatik sıvı artar. Bu da toplam kilonuzda kilo artışına sebep olur. Ortalama olarak 1 hafta içinde ameliyat öncesi kilonuza dönmüş olursunuz.

Yağ aldırma işleminin nihai sonucu ortalama olarak 6 ile 9 ay arasında kesin ve net olarak değerlendirilebilir. İşlemde yapılan derideki kesiler, birkaç ay içinde zamanla kaybolan ve pek fark edilmeyen kesilerdir.

İyileşme döneminde dokudaki son şişliğin azalması yaklaşık 1 ya da 1 buçuk ay sürer. Fakat cildin derinin yeni haline uyum sağlaması için yaklaşık 3 ay gibi bir zaman dilimi gerekmektedir.

Yağ hücreleri yağ aldırma işlemi sırasında kalıcı olarak uzaklaştırılır. Fakat, eğer kişi kilo almaya devam ederse yağ alınan bölge dışında vücudun farklı yerlerinde bulunan yağ hücreleri ile kilo alınabilir. Bu da vücudun diğer bölgelerinde fazla yağlanmaya sebebiyet verir.

Ameliyattan sonra kazanılan yeni vücut şeklini korumak da en az operasyon kadar önemlidir. Operasyon sonrası mümkün olduğunca tatlı ve hamur işi tüketimi kısıtlanmalıdır. Bunun yerine beslenme listesine;

  • Protein içeren besinler, tahıllar meyve ve sebze ile daha az yağ içeren bir gıda programı önerilir. İşlem sonrasında ayrıca belirtilen spor ve egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir.

Tedavi sürecinin daha iyi sonuçlanması için;

  • Bol su ile birlikte şekersiz doğal meyve suları ve bitki çayları içilmelidir. Yağ aldırma işleminden sonra sıvı alımı iyileşme sürecini kısaltarak verimli sonuçlar elde etmenizi sağlar.
  • Meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterilmeli fakat bazı meyvelerin şeker oranı yüksek olduğu için dikkatli tüketmeniz gerekir.
  • Omega-3 içeren ürünler, balık ve ceviz gibi yağ asitleri yüksek gıdalar tüketilmelidir.
  • Çiğ kuruyemişleri ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir  Jinekomasti

Liposuction Avantajları Nelerdir?

Yağ aldırmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar:

  • Kişi fazla kilo ve inatçı yağ kalıplarından kurtulur fiziksel olarak güzel bir görünüm kazanır.
  • Bölgesel inatçı ve kalıplaşmış yağlardan kurtulmak kişinin özgüvenini arttırır.
  • Operasyon sonrası verimli sonuçlar alındığı için fiziksel olarak olumlu gelişmeler görülür.
  • Operasyon sonrası kişiler ortalama 1 hafta sonra günlük rutinlerine dönebilir.

Liposuction İşlemi Ne Kadar Sürer?

Ameliyat süresi yağ alımı yapılacak bölgenin büyüklüğüne ve yağ dokusunun miktarına bağlıdır. Yağ aldırma işlemi ortalama 1 ya da 1,5 saat sürer.

Eğer işlem lokal anestezi altında yapılırsa yağ aldırma operasyonundan 2 saat sonra eve gidebilirsiniz. Eğer bu operasyon genel anestezi altında yapılırsa 1 gece hastanede kalmanız gerekebilir.

Liposuction Fiyatları 2024

Vücudunda spor egzersiz ve diyete rağmen inatçı olan ve gitmeyen kalıcı hale gelmiş ve bölgesel olarak yağ birikmesi sorunları olan kişilerin tercih ettiği yağ aldırma operasyonu sonuçları bakımından oldukça tatmin edicidir.

Bu yağlar ortalama olarak 3 saat süren bir operasyonla yağ bölgesinden alınır. Sonuç olarak yağ dokusu alınan bölgede gözle görülür bir incelme sağlanarak yağlı bölge alınır.

Yağ aldırma fiyatları yağ alınacak bölgeyenin büyüklüğü ve yağ miktarına göre değişmektedir. Liposuction fiyatları 2024 yılı için toplam tutar muayene sonucunda belirlenmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Liposuction Ameliyatı Genel Anestezi İle Mi Yapılır?

Yağ aldırma, yağ alınacak bölgenin genişliği ve anestezi yapılacak bölge sayısı ile ilişkili olarak genel ya da lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Anestezi yapılan hasta uygulama esnasında herhangi bir acı veya ağrı hissetmez.

Liposuction ile Ne Kadar Yağ Alınabilir? Bir Seferde En Fazla Ne Kadar Yağ Alınabilir?

Yağ aldırma operasyonu ile yüksek miktarda yağ alınması mümkündür. Yağ aldırma operasyonunda bir seansta ortalama olarak 8 ile 10 kilo arasında yağ vücuttan çıkarılabilir.

Fakat tek bir seansta bu denli yüksek miktarlarda yağ alınması vücutta dengesizliği yol açabilir.

Bu nedenle ideal olan 1 seansta ortalama 2.5 ile 4 litre arasında yağ almak vücut sağlığı için oldukça önem arz eder.

Liposuction Kilo Verme Amacıyla Yapılabilir Mi?

Yağ aldırma operasyonu, vücudun inatçı bölümlerindeki yağın azalmasını sağlar. Dolayısıyla bu işlem kilo verme işlemi değil yağ aldırma işlemdir.

Yağ aldırma yönteminde hedeflenen asıl amaç, belirli bölgelerde yağ fazlalığı olan kişilerin daha iyi ve daha sık bir görünüme kavuşmasına yardımcı olmaktır.

Bir Seferde Kaç Litre Alınabilir? Liposuction Tekrar Yapılabilir Mi?

Yağ aldırma işleminde tek seferde ortalama olarak vücuttan 8 ile 10 kilo arasında yağ çıkarılabilir. Fakat vücudun dengesizlik yaşamaması adına maksimum 4 litreye kadar yağ çıkarılması tavsiye edilir.

Yağ aldırma tekrar yapılabilir fakat eğer yağ aldırma operasyonundan sonra kişi yaşam kalitesine dikkat eder ve sağlıklı beslenirse tekrarına ihtiyaç duyulmayacaktır.

Lazer Lipoliz Nedir? Ve Liposuction ile Farkları Nelerdir?

Lazer lipoliz ve yağ aldırma yöntemi aynı gibi dursa da aralarında büyük bir fark bulunmaktadır. Yağ aldırma işleminde vücuttaki yağ hücreleri negatif basınçla vakumlanır ve yağ hücreleri eritilmeden dışarı atılır.

Lazer lipoliz işleminde ise yağ hücreleri bulunduğu yerde parçalanır. Yani lipolizde yağ dokularını eritilir fakat içeride bırakılır.

Lazer lipolizin isminde yer alan lazer ise bu duruma farklılık katıyor. Lazer lipolizde dokuların eritilmesi lazer ışınından faydalanarak yapılıyor.

Liposuction İşleminde Yağ Nasıl Eritilir? Yağ Alınan Bölgelerde Tekrar Yağ Oluşur Mu?

Yağ aldırma işleminde vücuttaki yağlı bölge üzerinde 0,5 cm’lik küçük kesiler yapılır. Bu işlemde ultrasonik ses dalgaları üretilir ve kanüller aracılığı ile yağlı bölgedeki yağ dokusu eritilir.Sonra ise eritilen yağlar ince kanüller yardımı ile vücut dışına alınır.

Yağ hücreleri alınmış bölgelerde, tekrar yağlanma sorunu olmamaktadır. Fakat başka bölgelerde yağlanma sorunu devam edebilir.

İstenilen Her Bölgeden Yağ Alınabilir Mi?

Yağ aldırma yöntemi ile popo altı bölgesi hariç istenilen her bölgeden yağ alınabilir. Eğer bu bölgelerden yağ alınırsa operasyon sonrasında bu bölge çöker ve kötü bir görünüme sebebiyet verir.

Ameliyat Sonrası Korse Ne Kadar Süreyle Giyilir? Sonrasında Neler Yapmak Gerekir?

Hastaların yağ aldırma operasyonu sonrası korse takmaları yağ operasyonunun verimli şekilde sonuçlanması için gereklidir. Operasyon sonrası gerekli süre ameliyattan sonraki ilk 3 haftadır.

İlginizi Çekebilir  Yüz Germe Estetiği

Bu süre içerisinde korse asla geceleri de dahil olmak üzere asla çıkarılmamalıdır. 3. haftadan sonra ise bir süre daha sadece gündüzleri takmak yeterlidir. Korseyi tamamen çıkarmak için ise doktor görüşüne başvurulmalıdır.

Liposuction Sarkmalar İçin Yaptırılır Mı?

Eğer kişide bölgesel yağ fazlalıkları ve deri sarkmaları varsa yağ aldırma operasyonu ile bu sarkmalar toparlanamaz.

Yağ aldırma operasyonu sonrasında vücuttaki yağ hücreleri parçalanır. Bu nedenle artık çoğalmaları mümkün değildir. İşlem sonrasında da bu nedenle sarkma ya da yağlanma görülmez.

Lazer Lipoliz ile Liposuction Arasındaki Farklar Nelerdir?

Lazer lipoliz ve yağ aldırma yönteminin ortak noktası yağlardan kurtulmak olsa da temelde iki işlem de birbirinden farklıdır.

Yağ aldırma işleminde vücuttaki yağ hücreleri vakumlama yöntemi ile ve yağ dokusu eritilmeden dışarı atılır.

Lazer lipoliz işleminde ise yağ hücreleri atım yapılmadan bulunduğu yerde parçalanır. Özetle lipolizde yağ dokuları eritilir fakat bulunduğu yerde bırakılır.

Lazer lipolizin isminde yer alan lazer de bu duruma neden olan farklılıklardan biridir. Lazer lipolizde dokuların eritilmesi lazer ışını aracılığı ile yapılıyor.

Liposuction Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı? Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Yağ aldırma ameliyatında oldukça küçük kesiler ile işlem yapılır. Bu nedenle yağ aldırma ameliyatı işlemi sonrası iz kalma ihtimali oldukça azdır. İşlem sırasında yapılan küçük kesiklerin dikişleri operasyondan 1 hafta sonra alınır.

İşlemden birkaç ay sonra dikiş izleri kaybolur. Hastanın cilt yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte küçük ve belirgin olmayan izler kalabilir.

Liposuction Cildi Sıkılaştırır Mı? Diyet ve Spora Alternatif Bir Yöntem Midir?

Yağ aldırma operasyonu diyet, egzersiz ve sporla giderilemeyen bölgesel yağ fazlalıklarını düzeltmek ve aynı zamanda cildi sıkılaştırmak için yapılan bir operasyondur.

Yağ aldırma kilo verme yönteminden ziyade inatçı ve kalıp haline gelen yağları almak için yapılır. Diyet ve spor ile yağ aldırma birbirinin alternatifi olmayan durumlardır.

Bu nedenle yağ aldırma operasyonu sonrası mutlaka diyet ve spora devam edilerek dengeli bir yaşam sürdürülmelidir.

Liposuction Deri Çatlaklarına Çözüm Olur Mu?

İnatçı ve spor ya da diyetle geçmeyen yağlar farklı deri çatlakları farklı problemlerdir. Yağ aldırma operasyonu ile vücuttaki fazla yağ alınır. Çatlaklar tedavi edilmez. Yani yağ alma operasyonu deri çatlaklarına çözüm sunmaz.

Liposuction Selüliti Yok Eder Mi? Sonra Yeniden Yağlanma Görülür mü?

Yağ aldırma operasyonu selüliti tedavi etmez. Bu nedenle yağ aldırma operasyonu sonrası selülit görünümü ameliyat öncesindeki gibi kalır. Çünkü selülit yağ birikimi değildir.

Liposuction İşleminin Ardından Vücudumda İz Kalacak Mı?

Yağ aldırma operasyonu öncesinde hasta muayene edilerek işlem sırasında yağların alınacağı bölge çizilir ve iz kalma olasılığı hesaplanır. Normalde işlemde küçük kesiler yapıldığı için işlem sonrası iz belli belirsiz kalır. İşlemde atılan küçük kesiklerin dikişleri de işlemden yaklaşık 1 hafta sonra alınır.

İşlemden birkaç ay sonra dikiş izleri neredeyse kaybolur. Fakat hastanın cilt hassasiyetine bağlı olarak hafif bir iz kalabilir. İşlem sırasında alınan yağ oranına ve bölgeye göre vücutta iz kalmada farklılık meydana gelebilir.

Yağ aldırma operasyonunda yağları almak için açılan kesiler o kadar küçüktür ki neredeyse gözle görülemeyecek ebattadır.

Liposuction Sonrası Ağrı Olur Mu?

Yağ aldırma işlemi sırasında hastalara genel anestezi uygulanır. Hasta bu nedenle ağrı hissetmez. Fakat işlem sonrasında birkaç gün süren ağrılar görülebilir. Ağrılar çok şiddetli olursa ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınır.

Liposuction İşleminin Ardından Ne Zaman İşe Dönebilirim?

Yağ aldırma uygulamasından sonra hastaların ilk 3-4 gün dinlenmesi ve ayakta çok durmaması gerekir. Yorucu olmayan ve fiziksel aktivitenin az olduğu işlerde çalışan hastalar 4. gün iş başı yaparak işine dönebilir.

Zorlu ve fiziksel aktivitenin yoğun olduğu işlerde çalışan kişilerin ise en az 1 hafta dinlenmesi daha sonra işlerine dönmesi önerilir.

Liposuction’dan Önce Mi Sonra Mı Kilo Vermeliyim?

Yağ aldırma yöntemi kilo verme yöntemi olmadığından hastaların mutlaka yağ aldırma işlemi öncesinde diyet yapmaları önerilir.

Böylece yağ aldırma işlemi sonrasında vücudun daha fit ve dinamik kalması kalıcılık sağlamış olur. Bu sebeple hastaların liposuction işlemi öncesinde kilo vermesi vücudun uyum bütünlüğünü sağlayarak vücudunuzun genç durmasını sağlar.